fbpx
Çarşamba, Mayıs 18, 2022
  • Login
  • Register
No Result
View All Result
Dobra Haber Ajansı
  • Anasayfa
  • Dünya
  • Güncel
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Eğitim
  • Bilim Ve Teknoloji
  • Videolar
  • Podcast
  • Anasayfa
  • Dünya
  • Güncel
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Eğitim
  • Bilim Ve Teknoloji
  • Videolar
  • Podcast
No Result
View All Result
Dobra Haber Ajansı
No Result
View All Result
Home Güncel

Dezenfektanlar trafik kontrolünde alkol gibi tepki verebilir mi?

Dobra Haber Ajansı by Dobra Haber Ajansı
Mayıs 7, 2021
in Güncel
0
Dezenfektanlar trafik kontrolünde alkol gibi tepki verebilir mi?
0
SHARES
Facebook'da paylaş!Twitter'da paylaş!

Alkolün hukuki problem yaratacağı alanlarda, etil alkol değil isopropil alkol bazlı dezenfektan kullanımının mağduriyetlerin önüne geçebileceği belirtildi. 


Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalından Dr. Şuayip Gülümser-Dr. İ. Hamit Hancı, başta trafikte olmak üzere alkolün hukuki problem yaratacağı alanlarda, etil alkol değil isopropil alkol bazlı dezenfektan kullanımının mağduriyetlerin önüne geçebileceğine dikkat çekiyor. 

Son bir yılda; alkollü içecek tüketmediği halde trafik kontrollü sırasında üfleme testlerinde alkollü çıkan ve bu durumun kısa bir süre önce kullandığı dezenfektana bağlı olduğunu iddia eden vatandaşlarla ilgili haberler ilgiyi bu yöne çevirdi. Yapılan araştırmalar dikkat çeken Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalından Dr. Şuayip Gülümser-Dr. İ. Hamit Hancı,  kullanılan maddenin içerdiği etil alkol miktarına ve kullanım sonrası ile alkolmetreye üfleme arasında geçen süreye bağlı olarak çeşitli oranlarda yalancı pozitif değerlerin olabileceğini bilimsel olarak ortaya çıkardığını bildirdi. Buna karşın, İspopropil alkol içeren maddelerin ise böyle bir etkiye yol açmadığı anlaşıldı. 

Hancı ve Gülümser, etil alkol içeren maddelerin yol açtığı bu etkinin maksimum 15 dakikalık açık hava solunumu sonunda yasal sınırların altına düştüğü hatta sıfırlandığının belirtildiğine dikkat çekerek, “Özellikle kolluk kuvvetlerince yapılan testlerde vatandaşların pozitif gelen üfleme testlerine bu yönde bir itirazları olduğunda, 15 dakikalık açık havada bekleme sonrası testin yeniden tekrar edilmesine dair yasal düzenlemeler yapılmalıdır” önerisinde bulundu. 

 Hocaların açıklamaları şöyle: 

”2019 Aralık ayında Çin tarafından Dünya’ya duyurulan, 2020 Mart ayında da Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen COVİD-19 salgını alışverişten, sosyal ilişkilere, siyasetten, ekonomiye kadar insanlığa dair her ne varsa köklü değişikliklere yol açmış, yepyeni bir yaşam şekli edinilmesine sebep olmuştur. En temel değişikliklerden birisi de temizlik alışkanlıklarımızda yaşanmış, dezenfektanlar günlük rutinimizin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Dezenfektan kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, başta artan cilt hastalıkları olmak üzere birçok yeni sorunla karşılaşılmıştır. Bu sorunlardan bir tanesi de dezenfektanların içerdiği alkolün sebep olduğu hukuki problemlerdir.

Son bir yılda; alkollü içecek tüketmediği halde trafik kontrollü sırasında üfleme testlerinde alkollü çıkan ve bu durumun kısa bir süre önce kullandığı dezenfektana bağlı olduğunu iddia eden vatandaşlarla ilgili onlarca haber internet sitelerinde düşmüştür. 

Etil alkol bazlı dezenfektan kullanımının bir etkisi olabilecek bu durumla ilgili gerek ülkemizde gerekse yabancı ülkelerde birçok çalışma yapılmıştır. 

Bu çalışmalarda etil alkol içeren kişisel bakım ürünlerinden, gargaralara, astım ilaçlarından, dezenfektanlara kadar birçok maddenin alkolmetre cihazlarına etkisi araştırılmıştır. 

Yapılan araştırmalar, kullanılan maddenin içerdiği etil alkol miktarına ve kullanım sonrası ile alkolmetreye üfleme arasında geçen süreye bağlı olarak çeşitli oranlarda yalancı pozitif değerlerin olabileceğini bilimsel olarak ortaya çıkarmıştır. 

Etil alkol içeren maddelerin yol açtığı bu etkinin ise maksimum 15 dakikalık açık hava solunumu sonunda yasal sınırların altına düştüğü hatta sıfırlandığı belirtilmiştir. 

İspopropil alkol içeren maddelerin ise böyle bir etkiye yol açmadığı görülmüştür.

Pandemi sürecinin devam edeceği ve dezenfektan kullanımının da rutinimizden çıkmayacağı göz önüne alındığında, yaşanabilecek hukuki ve cezai mağduriyetlerin önüne geçmek adına basit ama etkili çeşitli önlemlerin alınması gerekmektedir. 

Özellikle kolluk kuvvetlerince yapılan testlerde vatandaşların pozitif gelen üfleme testlerine bu yönde bir itirazları olduğunda, 15 dakikalık açık havada bekleme sonrası testin yeniden tekrar edilmesine dair yasal düzenlemeler yapılmalıdır. 

İsopropil bazlı dezenfektanların alkolmetre cihazlarını etkilememesi dolayısıyla başta trafikte olmak üzere alkolün hukuki problem yaratacağı alanlarda, etil alkol değil isopropil alkol bazlı dezenfektan kullanımının mağduriyetlerin önüne geçebileceği vatandaşlarımız tarafından dikkate alınmalıdır.”

ANKARA  / Ajans Bizim /  Hülya Özmen Karabağlı

Previous Post

Paramanya’da yaz, mayıs güncellemesi ile başladı!

Next Post

TEDAŞ, dağıtım şirketinden 39,6 milyon TL tutarındaki alacağını 12 yıldır tahsil edemiyor

Dobra Haber Ajansı

Dobra Haber Ajansı

Çok Hızlı Tam Zamanında ve Sadece Haber | Very Fast, Just On Time and Only News

Next Post
TEDAŞ, dağıtım şirketinden 39,6 milyon TL tutarındaki alacağını 12 yıldır tahsil edemiyor

TEDAŞ, dağıtım şirketinden 39,6 milyon TL tutarındaki alacağını 12 yıldır tahsil edemiyor

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tavsiye edilenler

19 Mayıs’a özel NFT koleksiyonu tanıtıldı

2 saat ago

Ticari iletileri yabancı servis sağlayıcılardan gönderenler risk altında

2 saat ago

Satış, servis ve lojistik süreçlerini dijitalleştiren yazılım çözümlerinin en iyileri açıklandı!

1 gün ago

Makaleler

Türkiye’nin dört bir yanında “Geçinemiyoruz” eylemleri sürüyor

Türkiye’nin dört bir yanında “Geçinemiyoruz” eylemleri sürüyor

Mart 20, 2022
İcra dosyalarında rekor artış

İcra dosyalarında rekor artış

Mart 20, 2022
Ankara’da Özel Halk Otobüsleri ve dolmuşçular kontak kapattı

Ankara’da Özel Halk Otobüsleri ve dolmuşçular kontak kapattı

Mart 10, 2022
Türkiye Covid-19 salgınında iki yılı geride bıraktı

Türkiye Covid-19 salgınında iki yılı geride bıraktı

Mart 10, 2022
Fatih Erbakan’dan 6’lı masadaki 5 partiye kritik çağrı

Fatih Erbakan’dan 6’lı masadaki 5 partiye kritik çağrı

Mart 5, 2022
Esenyurt Halkevi enerji zamlarına karşı sokakta

Esenyurt Halkevi enerji zamlarına karşı sokakta

Şubat 6, 2022

Popüler haberler

  • Kılıçdaroğlu’ndan ‘Atatürk Havalimanı’ çıkışı: Bu işte bir damla mürekkebi olan herkes vatan hainidir

    Kılıçdaroğlu’ndan ‘Atatürk Havalimanı’ çıkışı: Bu işte bir damla mürekkebi olan herkes vatan hainidir

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Ticari iletileri yabancı servis sağlayıcılardan gönderenler risk altında

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • 19 Mayıs’a özel NFT koleksiyonu tanıtıldı

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Kuzey Marmara Otoyolu güzergahı nerede? İşte geçiş ücreti…

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Ukraynalı turistler ve futbolcular Türkiye’nin misafiri

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • İletişim
sanalbasin.com üyesidir

Copyright © 2020 | Dobra Haber Ajansı

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Dünya
  • Güncel
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Eğitim
  • Bilim Ve Teknoloji
  • Videolar
  • Podcast
  • İletişim

Copyright © 2020 | Dobra Haber Ajansı

Hoşgeldin!

Hesabına Giriş Yap

Şifremi Unuttum Kayıt Ol
Hoşgeldiniz

Kayıt Ol

Bütün Alanların Doldurulması Zorunludur! Giriş Yap

Şifrenizi Yenileyin

E-posta Adresinizi Veya Kullanıcı Adınızı Girerek Şifrenizi Yenileyin.

Giriş Yap>