Bilim tarihinin en önemli çifti olan Pierre ve Marie Curie’nin Paris yakınlarındaki kır evi satışa çıkarıldı. Onarım masraflarıyla fiyatı bir milyon avro olan evi Polonya hükümeti satın almaya hazırlanıyor.
Bilim tarihinin en ünlü çiftlerinden olan Pierre ve Marie Curie’nin Paris yakınlarındaki dinlenmek için ara sıra geldikleri ev satışa çıkarıldı.
Paris yakınlarındaki Saint-Rémy-lès-Chevreuse’de bulunan evle Polonya hükümeti ilgileniyor.
Polonyalı olan Marie Curie, bilimsel araştırmalarını sürdürmek için Paris’e gelmiş ve fizikçi Pierre Curie ile evlenmişti. Pierre Curie, 1903’te Fizik, Madame Curie de 1903’te Fizik ve 1911’de de Kimya dalında Nobel ödülü kazanmıştı.
Bilimsel çalışmalarında Polonyum ve Radyum adını verdiği radyoaktif elementlerin varlığını keşfeden Madame Curie, 1934 yılında hayatın kaybetmişti.
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, birkaç hafta önce satışa çıkarılan evin Polonya devleti tarafından satın alınacağını duyurdu. Morawiecki, Twitter üzerinden yayımladığı mesajda, “Burası, Polonya tarihinin bir parçası” dedi ve Dışişleri Bakanı ile Paris’teki Polonya Büyükelçiliğini evi satın almak için gerekli girişimleri yapmakla görevlendirdi.
Polonya müze yapacak
Polonya, radyoaktivite üzerine çalışmaların da öcüsü olan çiftin adına kır evinde bir müze oluşturmayı tasarlıyor.
1890 yılına doğru inşa edilen 120 m2’lik ev, Pierre Curie’nin radyoaktivite konusundaki çalışmalarıyla Nobel Fizik Ödülünü almasından bir yıl sonra, 1904’te çift tarafından ikinci bir ev olarak satın alınmıştı.
Kır evi, Pierre Curie’nin 1906 yılında Saint-Rémy-lès-Chevreuse-Paris yolunda trafik kazası geçirerek ölmesine kadar çiftin mülkiyetinde kalmıştı. Ev, çifte ve iki çocuğuna kır havası almak, işten uzaklaşmak, hafta sonlarını geçirmek ve kafa dinlemek imkânını sağlıyordu.
Evin sahibi görünen emlak şirketinin Genel Müdürü Daniel Cazou-Mingot, “Pierre ve Marie Curie, 1904 ile 1906 yılları arasında hafta sonları, Paskalya tatilleri ve dinlenmek için buraya gelirmiş. Anlatılanlara göre, Curie çifti bu evde hiç bilimsel çalışma ya da deney yapmamış” dedi.
Fiyatı 790 bin avro olarak belirlenen 130 yıllık evin yenileme çalışmaları için yapılacak masraf da gözönüne alınırsa fiyat 1 milyon avroya çıkıyor.
Yıpranmış bir görünümü olan taş evin içi, Fransa’da Belle Époque dönemini yansıtan duvar kağıtları, Prusya tarzı mutfak ocağı ve bizzat Marie Curie tarafından boyandığı söylenen tavanıyla büyük ölçüde eski ihtişamını yansıtıyor.
Daniel Cazou-Mingot, “Bu evin bir ruhu var ama durumu göz önüne alındığında herkese hitap etmiyor. Onu satın almak için bir gönül bağı, özel bir hassasiyet olması gerekiyor” dedi.
Polonya’da iktidarda bulunan Hukuk ve Adalet Partisi üyesi Milletvekili Jacek Saryusz-Wolski, “Polonya, Maria Skłodowska-Curie’nin evini satın almalı ve Büyük Polonyalıya ithaf edilen bir müzeye dönüştürmeli” dedi.
Paris’te Radyum Enstitüsü bünyesinde halen bir Curie Müzesi bulunuyor.
Madam Curie
Varşova’da 1867 yılında doğan ve 1891’de Paris’e yerleşen Maria Skłodowska-Curie, Nobel ödülü kazanan ilk kadın ve iki kez Nobel ödülü kazanan ilk kadın bilim insanı olarak tarihe geçti.
Madam Curie, radyoaktivite çalışmaları nedeniyle 1903 yılında Fizik dalında kazandığı Nobel ödülünden sonra Polonyum ve Radyum adını verdiği iki radyoaktif elementin varlığını keşfetmesi üzerine 1911 yılında da Kimya dalında Nobel ödülünü kazandı.
Keşfettiği elemente Polonyum adını vermesi, Almanya, Rusya ve Avusturya arasında paylaşılan ve ö dönemde mevcut olmayan ülkesine ve Polonyalı kimliğine Madam Curie’nin ne denli bağlı olduğunu gösteriyor.
Polonya, 1918’de bağımsızlığını kazandıktan sonra Madam Curie’yi 20’nci yüzyılın en önemli Polonyalı figürleri arasında kabul ediyor.
Paris / Ajans Bizim / Ceyhun Ergüven