fbpx
Cuma, Mayıs 20, 2022
  • Login
  • Register
No Result
View All Result
Dobra Haber Ajansı
  • Anasayfa
  • Dünya
  • Güncel
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Eğitim
  • Bilim Ve Teknoloji
  • Videolar
  • Podcast
  • Anasayfa
  • Dünya
  • Güncel
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Eğitim
  • Bilim Ve Teknoloji
  • Videolar
  • Podcast
No Result
View All Result
Dobra Haber Ajansı
No Result
View All Result
Home Ekonomi

Yerli yatırımcının hisse senedi oranı yüzde 19.4 arttı

Dobra Haber Ajansı by Dobra Haber Ajansı
Eylül 18, 2021
in Ekonomi
0
Yerli yatırımcının hisse senedi oranı yüzde 19.4 arttı
0
SHARES
Facebook'da paylaş!Twitter'da paylaş!

TSPB’nin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) kaynaklarından derleyerek hazırladığı finansal piyasa özet verilerine göre, yurt içi yerleşiklerin finansal varlıkları son bir yılda yüzde 19,4 oranında artarak, 2021 yılı ağustos sonunda 5.9 trilyon lirayı aştı.

Aynı dönemde yurt dışı yerleşiklerin finansal varlıkları da yüzde 7,9 oranında artarak 569.2 milyar liraya yükseldi. TSPB özet verilerine göre, yerli yatırımcıların hisse senedi varlıkları ise son 1 yılda yüzde 52 artarak, 413.5 milyar liraya çıktı.

2020 yılı başından itibaren istikrarlı bir şekilde artan, bu yılın ilk 4 ayında ise halka arzların eşit dağıtımlı olmasının da etkisiyle hızlanarak, nisan ayı sonu itibariyle 2 milyon 674 bin gibi rekor seviyelere ulaşan Borsa İstanbul hisse senedi piyasasında bakiyeli yatırımcı sayısında mayıs ayından itibaren yaşanan düşüş, ağustosta da sürdü.

TSPB verileri, hisse senedi bakiyeli yatırımcı sayısının ağustos ayı sonu itibariyle 2 milyon 395 bine gerildiğini ortaya koydu. TSPB verilerine göre, hisse senedi piyasasında ayda en az bir kez işlem yapan yatırımcı (aktif yatırımcı) sayısında ise mayıs ayında başlayan düşüş temmuz ayında da devam etti. Bu yılın nisan ayında 1 milyon 959 binin üzerine çıkarak, rekor kıran hisse senedi piyasasındaki aktif yatırımcı sayısı, temmuz ayında 791 bine geriledi.

TSPB tarafından yayınlanan verilere 2021 yılı aylık bazda bakıldığında, yerli yatırımcıların hisse senedi varlıklarında, bu yılın ilk çeyreğinde yaşanan hızlı artışın yerini 2. çeyrekte düşüşe bıraktığı görülüyor.

Yatırımcı sayısındaki gerileme devam etse de temmuz ve ağustos aylarında, yerli yatırımcıların hisse senedi varlıkları yeniden artışa geçti. TSPB verileri, yılın 2. çeyreğinde yaşanan gerilemenin etkisiyle 2021 yılı Ocak-Ağustos dönemini kapsayan 8 ayda yatırımcıların hisse senedi varlıklarında, yüzde 8,6 oranında sınırlı bir artışın yaşandığını ortaya koydu.

Yerli yatırımcıların, özel sektör Eurobond varlıkları yüzde 63 büyüdü

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği verileri, Ağustos 2020 ve Ağustos 2021’i kapsayan bir yıllık bazda incelendiğinde Türkiye’de yerleşik kurumsal, tüzel ve bireysel yatırımcıların finansal varlıklarının yüzde 19,4 artarak, 4 trilyon 977 milyar liradan, 5 trilyon 940 milyar liraya çıktığı görülüyor. Verilere göre, son bir yılda yerli yatırımcıların finansal varlıkları içerisinde yıllık bazda en yüksek artış, özel sektör Eurobond varlıklarında yaşandı.

Yerli yatırımcıların özel sektör Eurobond varlıkları döviz kurundaki artışın da etkisiyle son bir yılda yüzde 63 oranında artarak 111 milyar lira oldu. Varlığa dayalı menkul kıymet ve varlık teminatlı menkul kıymet varlıkları ise bir yılda yüzde 55 artarak 37.3 milyar liraya çıktı.

Yerli yatırımcıların döviz tevdiat hesaplarındaki varlıkları son bir yılda yüzde 23,8 artarak 2021 ağustos sonu itibariyle 1 trilyon 974 milyar liraya, TL mevduatları ise yüzde 15,2 artarak 1 trilyon 723 milyar liraya çıktı.

Yabancıların hisse senedi varlıkları ağustosta 15 milyar lira arttı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan 2021 yılı ağustos ayı özet finansal piyasa verilerine göre, geçen yıl ağustos ayı sonu itibariyle 527.3 milyar lira olan yabancı yatırımcıların finansal varlıkları, son bir yılda yüzde 7,9 oranında artarak bu yılın ağustos sonu itibariyle 569.2 milyar liraya yükseldi.

TSPB verileri aylık olarak incelendiğinde, yılbaşından itibaren düşüşe geçen yabancı yatırımcıların finansal varlıklarında, nisan ayında başlayan artış, ağustosta bir miktar daha artarak sürdü.

Veriler, yabancı yatırımcıların finansal varlıklarında temmuz ve ağustosta yaşanan artışın, hisse senedi varlıklarındaki büyümeden geldiğini gösteriyor. TSPB tarafından açıklanan verilere göre, yabancı yatırımcıların hisse senedi varlıkları, ağustos ayında bir önceki aya göre 15 milyar lira (yüzde 5,3) artarak 298.9 milyar liraya çıktı.

Tags: AğustosArtarakVarlıklarıYatırımcıYılı
Previous Post

TÜRSAB: 200 bin İngiliz turist bekliyoruz

Next Post

Başkan Koçalan’a bir ödül daha

Dobra Haber Ajansı

Dobra Haber Ajansı

Çok Hızlı Tam Zamanında ve Sadece Haber | Very Fast, Just On Time and Only News

Next Post
Başkan Koçalan’a bir ödül daha

Başkan Koçalan'a bir ödül daha

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tavsiye edilenler

Döşemealtı’nda 19 Mayıs  heyecanı

Döşemealtı’nda 19 Mayıs heyecanı

12 saat ago

19 Mayıs’a özel NFT koleksiyonu tanıtıldı

1 gün ago

Ticari iletileri yabancı servis sağlayıcılardan gönderenler risk altında

1 gün ago

Makaleler

Türkiye’nin dört bir yanında “Geçinemiyoruz” eylemleri sürüyor

Türkiye’nin dört bir yanında “Geçinemiyoruz” eylemleri sürüyor

Mart 20, 2022
İcra dosyalarında rekor artış

İcra dosyalarında rekor artış

Mart 20, 2022
Ankara’da Özel Halk Otobüsleri ve dolmuşçular kontak kapattı

Ankara’da Özel Halk Otobüsleri ve dolmuşçular kontak kapattı

Mart 10, 2022
Türkiye Covid-19 salgınında iki yılı geride bıraktı

Türkiye Covid-19 salgınında iki yılı geride bıraktı

Mart 10, 2022
Fatih Erbakan’dan 6’lı masadaki 5 partiye kritik çağrı

Fatih Erbakan’dan 6’lı masadaki 5 partiye kritik çağrı

Mart 5, 2022
Esenyurt Halkevi enerji zamlarına karşı sokakta

Esenyurt Halkevi enerji zamlarına karşı sokakta

Şubat 6, 2022

Popüler haberler

  • Döşemealtı’nda 19 Mayıs  heyecanı

    Döşemealtı’nda 19 Mayıs heyecanı

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Putin, Lavrov’un sözleri için İsrail Başbakanı Bennett’ten özür diledi

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Anıtkabir’in mermerini benim dedem yolladı

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Güne başlarken ekonomi ve piyasaların gündemi (3 Kasım 2021)

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • AB’den Rus petrolüne ambargo planında değişiklik

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • İletişim
sanalbasin.com üyesidir

Copyright © 2020 | Dobra Haber Ajansı

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Dünya
  • Güncel
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Eğitim
  • Bilim Ve Teknoloji
  • Videolar
  • Podcast
  • İletişim

Copyright © 2020 | Dobra Haber Ajansı

Hoşgeldin!

Hesabına Giriş Yap

Şifremi Unuttum Kayıt Ol
Hoşgeldiniz

Kayıt Ol

Bütün Alanların Doldurulması Zorunludur! Giriş Yap

Şifrenizi Yenileyin

E-posta Adresinizi Veya Kullanıcı Adınızı Girerek Şifrenizi Yenileyin.

Giriş Yap>