Güneş lekesinden nasıl
Yazın bronzlaşan cilt rengi sonbaharla birlikte açılmaya güneş lekeleri belirginleşmeye başlıyor. Bu lekelerden kurtulup pürüzsüz bir cilde kavuşmak mümkün.
Türkiye’den Ziyneti Kocabıyık’ın haberine göre güneşin son döneme ait zararlı etkilerinden biri olan bu güneş lekelerinin sadece kozmetik açıdan değil, kişiyi daha derinden etkileyerek psikolojik sıkıntılara yol açabileceği bildiriliyor. Özellikle alın, yanak, üst dudak bölgesi, burun, çene gibi bölgelerde ortaya çıkan bu lekelerden kurtulup pürüzsüz bir cilde kavuşmanın mümkün olduğunu söyleyen Dermatolog Yrd. Doç. Dr. Melisa Eczacıbaşı, lekelerden kurtulmaya çalışırken daha ciddi cilt problemleri ile karşılaşmamak için dikkatli olmak gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.
LEKENİN KATMANI ÖNEMLİ
En başarılı tedavinin hastanın cildinin detaylı olarak incelenmesinden sonra planlanabileceğini belirten Dr. Eczacıbaşı, cilt lekesi tedavisinde uygun yöntemin seçilebilmesi için öncelikle lekelerin derinin hangi katmanında olduğunun belirlenmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Bunun için özel inceleme yapıldığını hatırlatan Dr. Eczacıbaşı “Özel bir ışık olan wood ışığı incelemesi ile lekelerin derinin hangi tabakasında olduğunu, derecesini değerlendiriyoruz ve sonuca göre tedavi seçeneklerini hastayla birlikte belirliyoruz” diyor.
GÜNEŞ KORUYUCU YAZ KIŞ KULLANILMALI
Güneş lekelerinin tedavisinde sıklıkla kimyasal soyucular kullanıldığını belirten Dr. Eczacıbaşı, “Böylelikle üst deri soyularak, leke nedeni olan melanin pigmenti yavaş yavaş kaybediliyor. Lazer uygulamaları da cilt lekesi tedavisinde bir diğer seçenek. Özellikle dirençli cilt lekelerinde lazer tedavisi ile başarılı sonuçlar elde ediliyor. Lazer tedavisi, melanin pigmenti içeren hücreleri yıkarak ve derinin üst katmanını soyarak etkili oluyor. Bu tedavi ile hücreler de yenileniyor. Ancak güneş lekesi ve hatta her türlü cilt lekesi tedavisinde, tedavi sürecinde ve sonrasında güneşten korunmanın çok önemli olduğunu da unutmamak gerekiyor” diye konuşuyor.
TEK SEBEP GÜNEŞ DEĞİL
Cilt lekelerinin tek sorumlusunun güneş olmadığını belirten Dr. Ezcabaşı, “Genetik yatkınlık ve korunmasız olarak zararlı güneş ışınlarına maruz kalmanın dışında gebelik, doğum kontrol ilaçları, kozmetik uygulamalar, kullanılan bazı ilaçlar ve guatr hastalığı cilt lekelerinin diğer nedenleri arasında yer alıyor. Güneş ışınları sadece lekelerin oluşumuna değil, oluşmuş lekelerin üzerinde karartıcı etkileri ile lekelerin artışına da sebep oluyor. Zamanla birlikte en çok güneş alan bölgelerde, örneğin yüzde, el üstünde ve dekolte bölgesinde rahatsız edici görünümlü leke ve çiller belirebiliyor. Güneş mevsimi geçtikten sonra bu bölgelere uygulanan 1-3 seanslık lazer uygulamaları ile yüz güldüren sonuçlar alınabiliyor” dedi.
Çillenme ve yaşlılık lekelerine lazer tedavisi
Yazın artan çillenme probleminde ve yaşlanma lekesi olarak bilinen lentigolarda da lazer tedavisi uygulandığını ve iyi sonuçlar alındığını belirten Dr. Melisa Eczacıbaşı, bazı hastalarda lazer tedavisi ile tek seansta bile etkili sonuç alınabildiğine dikkat çekiyor. Bu hastaların da özellikle bahar ve yaz aylarında güneşten kaçınması ve güneşten koruyucu ürün kullanmaları gerekiyor. Dr. Eczacıbaşı gebelik döneminde ortaya çıkan ve “gebelik maskesi” olarak adlandırılan lekelerin tedavi edilmediği takdirde kalıcı olabileceğine de dikkat çekiyor.