REKLAM ALANI
REKLAM ALANI

BTÜ Konuşmaları’nın Konuğu Prof. Dr. Bilal Kemikli oldu

BTÜ Konuşmaları’nın konuğu olan Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kemikli, “İstiklal Marşı, bizlere yarını kurmaya öğreten bir metindir. Dolayısıyla İstiklal Marşı’nın kodlarını çözdüğümüzde yarınımızı inşa etmiş oluruz” dedi.

BTÜ Konuşmaları’nın Konuğu Prof. Dr. Bilal Kemikli oldu
REKLAM ALANI

BTÜ Konuşmaları’nın 4 sezon 32’nci bölüm konuğu Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kemikli oldu. Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz Salon’da gerçekleşen programa; BTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan ve Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, Genel Sekreter Selim Uzun, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Prof. Dr. Bilal Kemikli, “Ramazan Medeniyetimiz ve İstiklal Marşımız: Ramazan İkliminde İstiklal Marşımızı Yeniden Okumak” başlıklı konuşmasıyla, İstiklal Marşı’nda bulunan kavramların derinliğinden bahsetti. Konuşmasına, mühendislik öğrencilerinin bilimin yanında, tarihi de çok iyi bilmesi gerektiğine değinerek başlayan Prof. Dr. Kemikli, “Bu toprakların tarihini bilemeden, insanlığa hizmet sunulamaz. Hangi noktaya gelirsek gelelim, bizi biz yapan değerleri tanımalıyız. Çünkü bilim ancak tarih ve edebiyat ile tam olur” ifadelerini kullandı.

İstiklal Marşı İle Küllerinden Doğan Devlet

İstiklal Marşı’nın yazılış ve kabul ediliş hikâyesini anlatan Prof. Dr. Bilal Kemikli, İstiklal Marşı’nın bir umut projesi olduğunu söyledi. Anadolu’da küllerinden yeni bir devletin kurulması amacıyla İstiklal Marşı’nın yazılmasının istendiğini belirten Prof. Dr. Kemikli, “Marşlar insanı bir hedefe kanalize eder, bir dava, bilinç kazandır. Hele ki bu marşın içinde umut varsa o çok büyük bir şey demektir. Bundan 104 yıl önce kabul edilen ve bir cumartesi günü okunan İstiklal Marşı yazıldıktan 2 yıl sonra toplumsal irade, hedeflendiği gibi üst bir noktaya gelmiş ve düşman topraklardan gönderilmiştir” ifadelerini kullandı.

İstiklal Marşı’nda 6 Temel Kavram…

İstiklal Marşı’nda 6 temel konu işlendiğini aktaran Prof. Dr. Bilal Kemikli, “Birinci husus, istiklal kavramıdır. İstiklalden kasıt, bağımsızlık yani hürriyettir. Manda himayesinin söz konusu olduğu o dönemde, İslamiyet’in hürriyet olduğunun farkında olan Mehmet Akif Ersoy, ‘korkma’ diyor. Marşımızda ele alınan ikinci konu ise millet kavramıdır. ‘Hakkıdır Hakk’a tapan milletimin istiklal’ dizeleriyle gerçek bağımsızlığın hakka bağlı olmakla olduğunu ifade ediyor. 3’ncü konu ise dindir. ‘Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli, ebedî, yurdumun üstünde benim inlemeli’ dizleriyle ‘din, ezan bu milletin kurucu harcıdır’ diyor” diye konuştu.

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ