Ukrayna, Moskova Patrikhane’sinin kiliselerine yasak getiren “tarihi” maddeyi kabul etti
Ukrayna, ülkede Moskova Patrikhanesi’ne bağlı Ortodoks Kilisesi’nin faaliyetlerini yasakladı. Karara reaksiyon gösteren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Ukrayna kilisesinin “ayrılıkçı” olduğunu ve Rus Patrikhanesi’ne bağlı kutsal yapıları ele geçirdiğini savundu.
Ukrayna Parlamentosu, ülkede Moskova Patrikhanesi’ne bağlı Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin faaliyetlerini yasaklama kararını kabul etti.
Parlamento genel şurasında “Rusya Federasyonu ile ilişkili olanlar da dahil olmak üzere dini kuruluşların Ukrayna topraklarındaki faaliyetlerinin yasaklanmasına yönelik” yasa tasarısının oylaması yapıldı.
Oylamaya katılan 322 milletvekilinin 265’nin oyu ile tasarı kabul edildi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova karara reaksiyon gösterdi.
Zaharova, Rus “Zvezda” televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “Buradaki amaç, gerçek Ortodoksluğu kökten yok edip, bunun yerine geçersiz Ortodoks Kilise yaratmaktır. Bu, Ukrayna’da Ortodoksluğun yok edilmesidir” diye konuştu.
Zaharova, Ukrayna kilisesinin “ayrılıkçı” olduğunu ve Rus Patrikhanesi’ne bağlı kutsal yapıları ele geçirdiğini savundu.
TANINMA KURALI
Ukrayna’da birtakım din adamları, Moskova kiliselerine karşılık, Kiev Patrikhanesi Ukrayna Ortodoks Kilisesi ve Ukrayna Bağımsız (Otosefal) Ortodoks Kilisesi’ni kurduklarını ilan etmişti.
Ancak, Ortodoksluk mezhebinde bu yapılanmanın geçerli olabilmesi için bu kiliselerin, Fener Rum Patrikhanesi ya da öbür patrikhanelerin yarısı tarafından tanınması kuralı bulunuyordu.
Halkın büyük çoğunluğunun Ortodoks mezhebine mensup olduğu Ukrayna’da, kiliselerin bir kısmı Moskova Patrikhanesi’nin, bir kısmı da Kiev Patrikhanesi’nin denetiminde yer alıyordu. Birtakım kiliseler de Ukrayna Bağımsız Ortodoks Kilisesi’ne aitti.
2018’de dönemin Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, İstanbul Fener Rum Patrikhanesi’ne başvurarak 1992’de kurulan Kiev Patrikhanesi’ne bağlı Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ne otosefal (Ortodokslukta kendilerine ilişkin bir baş tarafından yönetilen Ortodoks kiliselerine verilen ad) verilmesini istemişti.
Fener Rum Patrikhanesi bu bağımsızlık hakkını, görüşmelerin akabinde vermişti.