İtalya’da siyasi partiler vatandaşlık ıslahatını tartışıyor
İtalya’da sağ koalisyon hükümeti ortaklarından Forza Italianın (FI) eylül ayında yabancıların vatandaş olmasındaki süreçlerde birtakım değişiklikler yapılmasına dair istekte bulunması, muhalefetin ilgisini çekerken koalisyonun öbür ortakları ortasında farklı reaksiyonlara yol açtı.
Ülkede muhalefetteki sol partilerin uzun müddettir yasalaşması gerektiğini savunduğu, iktidardaki çok sağ partilerin ise karşı çıktığı, kamuoyunda “Ius Scholae” ismiyle bilinen vatandaşlık ıslahatı, 2022 yılının akabinde tekrar gündeme geldi.
İtalya’da doğmuş yahut 12 yaşından evvel İtalya’ya gelip yasal olarak kesintisiz ikamet eden ve en az 5 yıl burada eğitim gören çocukların vatandaşlık almasını sağlamayı öngören “Ius Scholae” düzenlemesi için sağ iktidar ortağı merkez sağdaki FI’den sinyal gelmesi, kamuoyunda bu mevzunun tartışılmasına neden oldu.
FI’nin mevcut vatandaşlık mevzuatında yasal değişiklik konusunda isteğini belirtmesi ve FI önderi, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani’nin de “vatandaşlık alma kriterlerindeki değişikliği ülkenin muhtaçlığı olan şey” olarak tanımlaması muhalefetin ilgisini çekti.
Tajani liderliğindeki FI’nin bu bahiste yasal düzenleme yapılmasına yönelik teşebbüsüne muhalefetteki 5 Yıldız Hareketi, Eylem Partisi ve Italia Viva takviye vereceğini açıkladı.
Ana muhalefet partisi Demokratik Parti (PD) ise “Ius Scholae” yerine Latince toprak hakkından gelen ve vatandaşlığın direkt devlet topraklarında doğmak suretiyle kazanılmasını öngören “Ius Soli”nin çıkmasından yana bir tutum sergiliyor. Bununla bir arada PD, FI’ye, “Ius Scholae”ye dair ciddiyetini göstermesi için bu mevzuyu parlamentoya getirmesi davetinde bulundu.
KOALİSYONUN ÇOK SAĞCI PARTİLERİNDEN BİRİ ISLAHATA KARŞI
Aşırı sağcı Lig Partisi başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma-Altyapı Bakanı Matteo Salvini, mevcut vatandaşlık yasasının işlediğini, bir sorun olmadığını, hasebiyle değişiklik yapmanın da gerekmediğini savunarak, teşebbüse direkt karşı çıktı.
Salvini, bu mevzunun bir öncelik olmadığını ve hükümetin programında da bulunmadığını söyledi.
İktidarın büyük ortağı ve Başbakan Giorgia Meloni’nin aşırı sağcı partisi İtalya’nın Kardeşlerinin Temsilciler Meclisi’ndeki küme başkanvekili Tommaso Foti ise RAI kanalında katıldığı bir programda, son günlerde siyasetin gündemindeki “vatandaşlık reformu”nun hükümetlerinin gündeminde olmadığını lisana getirdi.
Foti, seçmenlerin kendi programlarına oy verdiğini, bu programda vatandaşlık ıslahatının olmadığını, öteki taraftan bu bahsin tartışılmasının legal olduğunu söz etti.
Foti bu çıkışı yaparken, Başbakan Meloni’nin sessizliğini müdafaası dikkati çekti.
İktidar ortaklarından gelen yansılar sonrasında Tajani, bugün “Rimini Meeting” toplantılarında yaptığı açıklamada, “Ius Scholae”nin hükümet programında yer almadığını lakin istediklerini konuşmakta özgür olduklarını, ayrıyeten kimseye bir şey dayatmadıklarını, kimsenin de kendilerine bir şey dayatmamasını istediklerini belirtti.
“Ius Scholae” siyasi gündemi meşgul ederken, İtalya Merkez Bankası Başkanı Fabio Panetta’dan da değişik bir çıkış geldi.
Panetta, Rimini Meeting toplantılarında dün yaptığı açıklamada, ülkede azalan nüfusa işaret ederek, emeklilik ve sıhhat hizmetlerini sürdürülebilir kılmak için sistemli göçe gereksinim olduğunu söyledi.
İTALYA’DA NÜFUS AZALIYOR
İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü (ISTAT) bilgilerine nazaran, ülke nüfusu 31 Aralık 2022 prestijiyle 58,9 milyon. ISTAT dataları, nüfusun 2008’den bu yana nizamlı formda azaldığını ortaya koydu.
Openpolis araştırma şirketinin çalışması da ülkede “Ius Scholae”ye yönelik bir yasal düzenleme çıkması halinde bundan yaklaşık 300 bin çocuğun yararlanabileceğini gösterdi.
“Ius Scholae”ye yönelik son olarak Haziran 2022’de parlamentoya bir kanun teklifi sunulmuş, lakin o periyot çıkan hükümet krizi ve erken seçim kararı nedeniyle husus askıda kalmıştı.
Ülkede halihazırda yabancıların vatandaşlık alabilmeleri için 10 yıl boyunca aralıksız olarak İtalya’da ikamet etmeleri, sabıka kayıtlarının olmaması ve gelir beyanında bulunulması üzere koşullar aranıyor. Yabancıların İtalya’da doğan çocukları da reşit olana dek kesintisiz biçimde ikamet ettikten sonra vatandaş olmaya hak kazanıyor. “Ius Scholae” düzenlemesinin bu süreyi kısaltacağı öngörülüyor.