İran misilleme için neden bekliyor?
İran’dan Hamas Lideri İsmail Haniye suikastine karşılık beklenen misillemesine yönelik yeni açıklamalar var. İran İhtilal Muhafızları Sözcüsü General Ali Muhammed Naini, misileme yapmalarının uzun vakit alabileceğini söyledi. ABD basınıysa İran’ın iç sıkıntılar nedeniyle çabucak misilleme yapmayı tercih etmediğini yazdı.
İran, Hamas Lideri İsmail Haniye suikastine misillemeyi geciktireceğinin sinyalini verdi.
Açıklama ülkenin hudutlarının korunmasından sorumlu olan ve misillemeyi yapması beklenen İran ihtilal muhafızlarından geldi.
İran İhtilal Muhafızları sözcüsü General Ali Muhammed Naini, daha evvel olduğu üzere İsrail topraklarını direkt vurmayabileceklerini de belirtti. Misillemenin usulünün farklı olabileceğini vurguladı.
Naini, “İran’ın karşılığı evvelki operasyonlara benzemeyebilir. yanıtın niteliği, senaryolar ve gereçler daima birebir olmaz. güzel hesaplanmış, hakikat vakitte tam gayesini bulmuş cevabımız için beklemeliler.” dedi.
İran’ın misillemeyi ertelemesiyle bölgede topyekün bir savaş çıkma mümkünlüğünün da azaldığına dikkat çekiliyor.
İRAN MSİLLEME İÇİN NEDEN BEKLEME KARARI ALDI?
Amerikan New York Times gazetesi, İran’ın ulusal çıkarlarının ideolojik heveslerine baskın çıktığını yazdı. Milletlerarası diplomasidense iç hesaplamalarının İran’ı çabucak misilleme yapmaktan alıkoyduğu belirtildi.
Gazeteye konuşan uzmanlar Batılı ülkelerle bağlarını geliştirmek isteyen İran’ın Yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın ajandasına ziyan verebileceği kaygısıyla misillemeden kaçınıldığı görüşünü dile getirdi.
İran’ın Dini Lideri Hamaney için en kıymetli kriterin rejimi korumak olduğunun da altı çizildi.
İranlı yetkililerin, misillemeye cevap vermek için İsrail’in güç santralleri, petrol rafinereleri ve nükleer tesisleri maksat alabileceği ve böylesi bir akının İran’ı yıllarca geri götürebileceği telaşı taşıdığı da belirtildi. İsrail’in İran’ı gaye alması halinde ekonomik krizin derinleşebileceği, elektrik ve yakıt dertlerinin başgöstermesiyle ülke içinde protestoların patlak verebileceği senaryosu da iranlı yetkililer için tasa kaynağı oldu.
New York Times gazetesi, Hz. Hüseyin’in şehit edilişinin 40. günü olan Erbain Merasimleri için de İran’ın misillemesini ertelemiş olabileceğini yazdı. Aşura Günü’nden 40 gün sonrasında yapılan anma aktifliklerine “Erbain” merasimleri ismi veriliyor. Bu yılki Erbain aktiflikleri 25 Ağustos’ta yapılacak. Bu etkinlikler, kendisini Şii müslümanlarının lideri olarak gören İran için büyük kıymet taşıyor
İran’ı alıkoyan bir öteki unsurunsa Eylül ortasında New York’ta yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları. Bu toplantılara birinci defa katılacak olan İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’ın savaş değil barış ve değişim bildirileri vermeyi istediğine dikkat çekiliyor.